Naslovna - Srebrenik - Održana promocija knjige 'Govor srca i duše'

Održana promocija knjige 'Govor srca i duše'
dr Edhema Muftića.

Objavio: Armin Tufekcic | Thursday 24. February 2022. u 11:40 sati | Pregleda: 750

U Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku sinoć je, u okviru manifestacije „Dani povelje“, održana promocija knjige „Govor srca i duše“, autora prof. dr Edhema Muftića. 

Pored autora, pomenuto djelo publici su predstavili i promotori Munib Efendić i Mihad Sakić. 

Knjiga pjesama sadrži tri ciklusa, o najdražim, o čestitim ljudima, te sevdalijama i sevdalinci, uz podsjećanje da su neke od njih izvodili poznati umjetnici estrade.

„Obzirom na teme i motive koje je crpio, saznajemo koliko je pjesnik poznavao ljude oko sebe, koliko je razumio život uopće i ljude u njemu.Tako je druga cjelina u ciklusu dragim i čestitim ljudima posvećena dragim osobama koje je poznavao, s kojima se družio, koje je volio, jednostavno ljudima koji su ostavili trag u vremenu i prostoru. U svim tim pjesmama pjesnik za naslov uzima ime tih ljudi, bilo da su oni članovi porodice, dragi prijatelji, književnici, profesori, umjetnici, humanisti… ili mali obični ljudi. Čitamo li pažljivo Edine pjesme, shvatićemo da nema velike razlike između pjesama o porodici, prijateljima, domovini, prirodi i slično“, istaknuto je na promociji knjige pjesama „Govor srca i duše“.

„U pjesmama je sve stvarnost. Čovjekoljubivost i rodoljubivost izvire iz svake pjesme, izlilo se na sva vremena i sve oblike života. To je pjesnik koji kroz život ide raširenih ruku i otvorena srca“.

Edhem Muftić rođen je 1944. godine u Gračanici, a od 1966. godine živi u Lukavcu. Osnovnu školu završio je u Srebreniku (Rapatnica), Učiteljsku školu u Tuzli, Pedagošku akademiju u Osijeku a Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Na tom fakultetu je stekao zvanja magistra socioloških i doktora političkih nauka. Radio je u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja, te u oblastima kulture, informisanja i fizičke kulture, socijalne i dječije zaštite u općini Lukavac. Posljednih četrnaest godina radnog vijeka proveo je na Univerzitetu u Tuzli gdje je predavao opću sociologiju, sociologiju medicine, sociologiju grada i marginalnih grupa i historiju socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini. Pored toga bio je angažovan i na predmetu Metodologija društvenih i pravnih nauka na postdiplomskom studiju Pravnog fakulteta u Tuzli.

Edhem Muftić je napisao preko stotinu naučnih i stručnih radova, te osam knjiga i dvije zbirke poezije.