Naslovna - Srebrenik - Održana radionica “Prepoznavanje lažnih informacija”

Održana radionica “Prepoznavanje lažnih informacija”
Nastavnice/i osnovnih škola s područja Srebrenika učestvovali su u cjelodnevnom radu sa stručnjakinjama iz oblasti medijske pismenosti.

Objavio: Davor Vehabovic | Saturday 18. December 2021. u 13:46 sati | Pregleda: 841

Radionica pod nazivom „Prepoznavanje lažnih informacija“ koju uz finansijsku podršku Evropske unije realizira „Asocijacija za medijsku edukaciju, demokratizaciju i istraživanja – MEDIANA“ održana je u petak u sali Hotela „Park“ u Srebreniku. Nastavnice/i osnovnih škola s područja Srebrenika učestvovali su u cjelodnevnom radu sa stručnjakinjama iz oblasti medijske pismenosti.

Zarfa Hrnjić Kuduzović, profesorica komunikologije, objasnila je nastavnicama/icima specifičnosti digitalnog medijskog okruženja i korisničke navike mladih generacija kada su u pitanju medijski sadržaji. Ponudila je primjere dobrih praksi za edukovanje učenika/ca kako da kvalitetno koriste informacije koje pronalaze na mrežnim medijima.

Učesnice/i ponudili su prijedloge svojih dobrih praksi ili ideja za neke buduće časove za obučavanje učenika/ca da što kvalitetnije koriste medije i prepoznaju lažne ili druge nevjerodostojne sadržaje.

Doktorica komunikologije, Amela Delić, govorila je o specifičnostima medijskh sadržaja, o vijestima uopće, a posebno o lažnim informacijama, njihovim osnovnim karakteristikama, kontradiktornostima koje ovu sintagmu prate, ali i načinima za prepoznavanje lažnih informacija. Prisutnima je ponuđen metodološki okvir za razgovor s učenicima/cama o vjerodostojnosti lažnih informacija.

Nastavnice i nastavnici koji su prisustvovali radionici će u narednih nekoliko mjeseci pripremiti prijedloge časova na kojima bi učenike/ce educirali o fenomenu lažnih informacija i načinima da ih prepoznaju. Najbolji rad bit će nagrađen novčanom nagradom.