Naslovna - BiH - Srebrenički tornjaci dio velike manifestacije European Dog Show Brussels 2016

Srebrenički tornjaci dio velike manifestacije European Dog Show Brussels 2016
8.

Objavio: Davor Vehabovic | Tuesday 23. August 2016. u 14:32 sati | Pregleda: 7617

Srebrenička kinologija, tačnije uzgajvačnica tornjaka Miral Castle iz Srebrenika sljedećeg vikenda u periodu od 26.8.2016. do 28.8.2016. godine u Briselu (Belgija) branit će boje Bosne i Hercegovine na Europskoj izložbi pasa. Među 12.000 prijavljenih pasa iz 60 zemalja, našli se i psi uzgojeni u našem gradu. Osim tornjaka u vlasništvu uzgajivača Almira Ibrića, među prijavljenima je kao predstavnik Kinološkog saveza Herceg Bosne i pas Tropico Miral Castle u vlasništvu Tomije Begića iz Posušja, a uzgoj spomenutog uzgajivača.

"Dugo sam razmišljao koje ću pse prijaviti na jednom velikom natjecanju, kada u svom dvorištu imate velik izbor pasa, izaberete onog psa koji može najbolje predstaviti vaš uzgoj, odnosno vašu pasminu. Izabrao sam pse koji su ove godine u periodu od 3 mjeseca osvojili zavidne rezultate. Radi se o klupskom prvaku iz 2016. Meraku Miral Castle koji je ove godine postao šampion Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a također se početkom 7. mjeseca kandidirao za šampiona Slovenije. Uz njega se nalazi i naša multi-šampionka Melany Miral Castle, šampionka Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova kao i kandidaktinja za šampionku Slovenije i Srbije." -  objašnjava Almir Ibrić.

Iako vrijeme ne ide na ruku dugodlakim pasminama, Ibrić je u nastavku razgovora naglasio da mu je prezentacija BH autohtone pasmine na jednom velikom natjecanju od primarne važnosti, a za dobre rezultate treba i sreće. Kako god završilo, uspjeh je biti dio Europske izložbe.

Almir Ibrić, predsjednik Kinološkog društva "Tornjak" Srebrenik, kinološki sudac i direktor organizacijskog odbora "Srebrenik Dog Show", u daljnjem razgovoru objašnjava: "Znanje se ne stiče preko noći, treba uložiti puno truda i vremena, ali ako radite ono što volite i što vas zanima, uspjeh će doći s vremenom. Sklonosti prema kinologiji su različite, morate znati šta vas u ovoj disciplini zanima, da li je to dresura pasa, rad s lovačkim psima, izložbe, uzgoj ili pak utrke pasa. Dakle, ako vas zanima bilo koja kinološka aktivnost, onda se zaputite na adresu gradskog kinološkog društva jer tamo ćete naići na ljude okupljene oko iste ljubavi s kojima ćete naći vrlo brz zajednički jezik."

Almiru Ibriću, kao i psima iz njegovog uzgoja želimo sretan put i iskrene želje na učešću na Europskoj izložbi u Belgiji.