Naslovna - BiH - Održani Dani pacifizma u Bratuncu

Održani Dani pacifizma u Bratuncu
i 06.

Objavio: Armin Tufekcic | Monday 08. August 2016. u 10:54 sati | Pregleda: 6177

            U okviru projekta „Orodnjavanje izgradnje mira na lokalnom nivou“ u Bratuncu je 05. i 06. augusta održana mirovna aktivnost „Dani pacifizma“ kojoj su prisustvovali mladi sa područja Tuzlanskog kantona (Srebrenik, Tuzla i Gračanica) i regije Birač (Bratunac, Srebrenica i Milići).

            U ovoj aktivnosti učestvovali su i predstavnici Omladinskog razvojnog centra AKMOS iz Srebrenika. Na prvom sastanku se razgovaralo o događajima iz prošlosti, a učesnicima su se obratile i majke civilnih žrtava rata koje su sa mladim ljudima podijelile svoja lična iskustva i osjećanja. Nakon sastanka mladi su se družili i razmjenjivali ideje o budućim projektima.

            Drugi dan mirovne aktivnosti mladi aktivisti/kinje su imali priliku učestvovati na Drinskoj regati, gdje su pokazali da na jednom čamcu mogu biti mladi sa svim svojim različitostima. Istog dana, učesnici su boravili i u Srebrenici gdje su razgovarali sa lokalnim stanovništvom, a neki su pronašli vremena, te posjetili izvorište ljekovite vode „Crni Guber“.

            Ova aktivnost je još jedan dokaz da mladi u Bosni i Hercegovini ne žele podjele, nego imaju dovoljno, volje, snage i sposobnosti da zajedno rade na pozitvnim promjenama u društvu.