Naslovna - BiH - Novi izgled pristaništa marine i trga u Neumu

Novi izgled pristaništa marine i trga u Neumu
grad na moru uskoro mogao dobiti potpuno uređen obalni pojas.

Objavio: Elvisa Kavgic | Thursday 31. December 2015. u 12:42 sati | Pregleda: 4086

Kompanija Ecoplan Mostar izradila je idejno rješenje pristaništa i marine u Neumu, te bi jedini bh. grad na moru uskoro mogao dobiti potpuno uređen obalni pojas.
Projekat predstavlja uređenje obalnog pojasa u dužini od 400 metara, širine 120 metara na potezu od hotela Sunce do Gradskog parka u Neumu.

Neum je jedan od rijetkih mediteranskih gradova sa esencijalnim problemom neimanja gradskog trga, mjesta koje daje identitet gradu. Kako stanovnici Neuma tako i posjetitelji ovog grada osjećaju ovaj problem koji se pokušao riješiti kroz ovaj projekt.
Procesima društvenih transformacija koje su se desile kroz protekli period u tretiranom obuhvatu dio prostora, namijenjenih prvenstveno masovnom turizmu, je napušten i devastiran. Ovim se otvorila mogućnost da se ovim prostorima grada da druga namjena te da postanu sastavni dijelovi nove neumske rive i glavnog gradskog trga, navodi se u opisu projekta na službenoj stranici Ecoplana Mostar.
Inače, osnovni ciljevi projekta su urediti zapušteni prostor obale gdje se nalaze napušteni i devastirani objekti odmarališta poduzeća te, sukladno svim dosadašnjim planovima, projektirati glavni gradski trg - rivu, središte mediteranskog grada na moru, sa svim pratećim sadržajima i približiti gradski javni prostor moru. Nadalje, ovim idejnim rješenjem planirano je trajno rješavanje problema smještaja lučke kapetanije, carine i granične policije u Neumu, a u sklopu gradske marine problema vezivanja čamaca stanovništva kako bi se napustile stotine bespravnih vezova te se tako obala dovela u zadovoljavajuće stanje.
Do poboljšanja ekoloških uvjeta u neumskom zaljevu došlo bi se pozicioniranjem crpne stanice u sklopu novog pristaništa, a uz sve to, cilj je i osigurati 88 vezova u sklopu marine i 40 vezova u sklopu lukobrana s maksimalnom dubinom gaza od 2 metra, te dva veza za turističke brodove maksimalne dužine 50 metara s maksimalnim gazom od 4 metra. Također, kao jedan od ciljeva navodi se i osiguranje zaštite spomenika kulture stare austrougarske luke, kao i projektiranje otvorenog amfiteatra za javne manifestacije, potom projektiranja dviju fontana, prostora za spomenik i park, te projektiranja cjelokupnog urbanog mobilijara i sustava javne rasvjete.
Projektiranje svega navedenog izvedeno je u sklopu jednog projekta koji je radi ozbiljnosti zahvata i temeljitog pristupa problemu razdijeljen u više podprojekata koji su u potpunosti izrađeni u suradnji s cijelim nizom stručnjaka i vanjskih suradnika raznih struka, navodi se na web-stranici Ecoplana Mostar.

Sastavni dijelovi projekta neumske rive bili bi: projekt pomorskih građevina pristana i gradske marine, projekt lučke kapetanije, projekt javne gradske garaže, projekt amfiteatra za javne manifestacije, projekt zaštite spomenika kulture stare austrougarske luke, projekt sanacije starog gradskog zida, projekt partera cijelog projekta kompleksa, projekt prometa cijelog kompleksa, projekt instalacija cijelog kompleksa, studija zaštite okoliša, projekt hortikulture cijelog kompleksa i elaborat eksproprijacije.
Kao investitor ovog projekta na stranici Ecoplana navodi se Federalno ministarstvo prometa i veza.

Ovim projektom pristana i gradske marine u Neumu riješio bi se glavni problem neimanja gradskog trga, uspostavila bi se veza mediteranskog grada sa morem te bi se stanovnicima Neuma otvorio novi gradski prostor koji bi dao i novi identitet ovom gradu.