Naslovna - Svijet - Sudija iz Irana osmislio kaznu za kriminalce mnogo bolju od zatvora

Sudija iz Irana osmislio kaznu za kriminalce mnogo bolju od zatvora
Umjesto toga, za kaznu moraju da kupe u pročitaju pet knjiga, a onda i da mu podnesu izveštaj.

Objavio: Elvisa Kavgic | Thursday 10. September 2015. u 13:36 sati | Pregleda: 2447

Iranski sudija Kasem Nalkizadeh prestao je da šalje sitne kriminalce u zatvor. Umjesto toga, za kaznu moraju da kupe u pročitaju pet knjiga, a onda i da mu podnesu izveštaj. Naravno, ovo važi samo za izuzetno sitna kršenja zakona, najčešće za tinejdžere, ali je svakako sjajan primjer koji je oduševio cijeli svijet.

Američki akademik Charles William Eliot rekao je da su knjige “najstalniji prijateji i najmudriji savjetodavci”. Možda je baš te riječi na umu imao sudija Nalkizadeh kada je osmislio novu kaznu. Iranska novinksa agencija IRNA prenosi da je ovaj sudija iz grada Gonbade Kavusa počeo da izriče alternativne presude, kako bi ljude koji su napravili manje prestupe i njihove porodice poštedio psiholoških posledica osuđivanja i zatvora.

Kazna je jasna – morate da kupite, pročitate i napišete siže pet knjiga, a onda sve to da predate sudiji. Knjige moraju da obuhvate i Muhamedove citate.

Naravno, ova kazna se daje najčešće tinejdžerima i ljudima koji nemaju kriminalni dosije, a sve knjige bira sam sudija. Na kraju, kad završi sa čitanjem, kriminalac predaje knjige sudiji, koji ih onda donira biblioteci u zatvoru.

– Čitanje smanjuje broj tuča među zatvorenicima – rekao je domišljati sudija.