Naslovna - Biznis - Otvorena sajamska manifestacija "Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014"

Otvorena sajamska manifestacija "Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014"
maja.

Objavio: Sead Ahmetbegovic | Saturday 10. May 2014. u 14:09 sati | Pregleda: 7109

Sajamska manifestacija ''Međunarodni dani turizma - Sarajevo 2014'' otvorena je danas u sarajevskom Centru Skenderija i trajat će do 11. maja.

Presijecanjem vrpce sajam su otvorili premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Branka Đurić i direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović, a otvaranju je prisustvovao i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, te predstavnici diplomatskog kora, turističkih agencija i brojnih zemalja koje učestvuju na sajmu. 
 
Na sajmu su izlagači iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Italije, Kuvajta, Bugarske te još nekoliko zemalja. 
 
U sklopu sajma bit će održane prezentacije strane i domaće turističke ponude, turistička berza, predavanja, promocije, modne revije, kulturno-umjetnički program, kulinarske radionice, kao i degustacije vina i delicija. 
 
Cilj sajma je, pojasnio je Bećirović, prije svega, predstavljanje i upoznavanje turističkih djelatnika o prirodnim ljepotama BiH te predstavljanje, na jednom mjestu, atraktivnih turističkih odredišta za sve ljubitelje planina, rijeka, jezera, mora i kulturno-historijskih spomenika 
 
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je kazao da je turizam sigurno jedan od glavnih promotora mira, tolerancije i upoznavanja drugih kultura. Smatra da turizam omogućava da se iz dana u dan sve više obogaćujemo svjetskom kulturnom baštinom. 
 
- Vjerujem da će kultura BiH, koja predstavlja predivnu kombinaciju Istoka i Zapada, srednje Evrope i Mediterana, uistinu očarati sve one koji je dođu posjetiti. Ovi skupovi trebaju osigurati da se i našim građanima, a ne samo strancima, pokaže koliko je BiH lijepa i zanimljiva država te  je i mi sami više trebamo  upoznavati- naglasio je Nikšić. 
 
Nikšić smatra da netaknuta priroda BiH sa brojnim planinama, rijekama i jezerima pogodnim za avanturistički, ali i ekoturizam, planinski, zimski i religijski turizam,  svrstava u red boljih turističkih te poželjnih destinacija. 
 
- Turizam postaje jedna od značajnijih grana privrede BiH, Sarajevo i BiH ove godine će ponovo biti u fokusu svjetskih medija povodom obilježavanja 100. godišnjice od sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. Iskoristimo tu priliku i pokažimo naše turističke potencijale svima koji će zbog toga gledati prema BiH, a njih će biti mnogo - kazao je Nikšić. 
 
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je istaknuo da je turizam jedna od najdinamičnijih grana i najuspješnijih sektora privrede. 
 
- BiH je tek ''zagrebala' površinu kad je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta u oblasti turizma i korištenje turizma kao puta prosperiteta - kazao je Inzko. 
 
Podsjetio je da u Evropi na turizam otpada više od 45 miliona radnih mjesta, što je oko 14 posto od svih raspoloživih radnih mjesta. Kazao je da BiH trenutačno ima manje od tri posto radnih mjesta u turizmu, što je, smatra, negativno, ali pozitivnim smatra činjenicu da postoji ogroman potencijal za daljnji razvoj. 
 
- Veoma smo svjesni konkurentnosti BiH u sektoru turizma, zbog raznolikosti, kulturnog naslijeđa, neograničene mogućnosti za razvoj raznih vrsta turizma kao što je avanturistički, banjski, vjerski, seoski i drugi oblici turizma - naveo je Inzko. 
 
Akcentirao je da BiH sve to ima, ali da ima i jedan dodatni, neprocjenjivi, kapital, a to je gostoprimstvo, i ono je u turizmu odlučujuće. 
 
Naglasio je da se BiH prošle godine u izvještaju o konkurentnosti koji objavljuje Svjetski ekonomski forum, kada je riječ o turizmu, našla na osmom mjestu među 140 zemalja koje su obuhvaćene izvještajem u kategoriji koja se tiče odnosa stanovništva prema stranim posjetiocima, te da se, u istom tom izvještaju, našla među 20 vodećih svjetskih destinacija kada je riječ o konkurentnosti njenog prirodnog okruženja. 
 
Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan.

(FENA)