Naslovna - Srebrenik - Svečano otvorena manifestacija 'Otvoreni grad umjetnost Srebrenik 2018'

Svečano otvorena manifestacija 'Otvoreni grad umjetnost Srebrenik 2018'
”.

Objavio: Armin Tufekcic | Monday 20. August 2018. u 09:21 sati | Pregleda: 3776

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović u subotu je u srednjovjekovnoj tvrđavi u Gorenjm Srebreniku svečano otvorio tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Otvoreni grad umjetnosti – 2018.”. Svečanom otvaranju prisustvovali su najviši predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života općine Srebrenik i Tuzlanskgo kantona te brojni ljubitelji umjetnosti iz Srebrenika i okoline. –“Sretan sam što u prelijepom ambijentu srednjovjekovne tvrđave po 42. put imamo svečano otvaranje jedne od najljepših kulturnih manifestacija u BiH. Malo je manifestacija koje ukazuju na kulturni i historijski identitet države i naroda, a mi u Srebreniku imamo kadrovske i druge potencijale za organiziranje manifestacija koje će afirmisati kulturni identitet.”, istakao je načelnik Omerović, naglasivši da je Općina Srebrenik, u saradnji s višim nivoima vlasti, u ovoj godini uložila oko 450.000 maraka u unapređenje infrastrukture na lokalitetu srednjovjekovne tvrđave.

Učesnicima manifestacije obratio se i Jakub Suljkanović, premijer Vlade Tuzlanskog kantona, naglasivši da ova manifestacija predstavlja jedinstven kulturni događaj i da od 1977. godine daje nemjerljiv doprinos afirmaciji kulture i kulturnog identiteta.

Potom je u prelijepom ambijentu srednjovjekovne tvrđave upriličen muzičko–dramski kolaž  pod nazivom “Pod Starim gradom”. Učestvovali su glumci Siniša Kahvić, Jasmina Dedić, Damir Mašić, Emrah Mujkanović, Mirza Pinjić, sazlija Ahmet Hogić i prof. Elvis Sivčević.

U sklopu ove manifestacije, u narednih desetak dana organizirat će se niz raznovrsnih kulturnih sadržaja zahvaljujući kojima će Srebrenik biti centar kulturnih dešavanja na području TK. Ova tradicionalna manifestacija usko je povezana sa srednjovjekovnom tvrđavom u Gornjem Srebreniku. Stari grad Srebrenik prvi put se spominje u pisanim dokumnetima 15. februara 1333. godine u Povelji – ugovoru bosanskog bana Stjepana II Kotromanića s  Dubrovačkom  republikom.

Pored toga, Srebrenik je igrao vrlo zapaženu ulogu u cijeloj srednjovjekovnoj bosanskoj historiji.. Posebnu važnost imao je od 1465. do 1520. kada je bio središnji grad Srebreničke banovine, po čemu je banovina dobila i svoje ime. Stari grad je uzdignut na padinama planine Majevice u neposrednoj blizini magistralnog puta Županja-Sarajevo.

Zahvaljujući OGUS u Srebrenik je otvorena pozornica za sve lijepe ljudske vještine od likovnih umjetnosti, preko živopisnih narodnih rukotvorina, recitala, muzike, glume i zajedništva svih umjetnosti. Pri Centru za kulturu i informisanje nalazi se i Galerija OGUS-a sa stalnom posatvkom slika, grafika i crteža umjetnika koji su boravili u ovoj koloniji. Ove godine u koloniji učestvuje 13 likovnih umjetnika iz zemalja regiona i Njemačke koji će fundus glaerije OGUS-a obogatiti s 20 do 25 slika. Na ovaj način učesnici kolonije postaju ambasadori svojih zemalja te promoviraju kulturu I prirodnu baštinu Srebrenika i okoline. Pokrivitelj OGUS-a je općina Srebrenik, a tehnički organizator svih sadržaja JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

Izvor: radiosrebrenik.ba