Naslovna - Srebrenik - Mevlud za žene u Srebreniku

Mevlud za žene u Srebreniku
s.

Objavio: Armin Tufekcic | Tuesday 19. December 2017. u 10:25 sati | Pregleda: 3891

U sklopu cjelomjesečne manifestacije povodom rođendana Muhammeda a.s. u nedjelju, 17.12.2017. godine u džematu Kiseljak, Medžlis IZ-e Srebrenik održan je mevlud za žene.

U srebreničkoj džamiji Kiseljak, u nedjelju, 17.12.2017. godine, poslije podne-namaza, u organizaciji odjela za brak i porodicu pri Medžlisu IZ-e Srebrenik, održan je mevlud za žene povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Na mevludu su pored učenja mevluda ženski dio džemata učili i odlomke iz Kur’ana. Ono što je posebna odlika ovogodišnjeg programa, jeste velika posjeta žena ovom, već tradicionalnom, mevludu iz svih džemata Medžlisa Srebrenik. Cilj ovakvih manifestacija jeste promocija univerzalnih vrijednosti iz Poslanikovog života, ističe koordinatorica za brak i porodicu muallima Edina Mujkić.

Na početku programa prisutne je poselamio imam džemata Kiseljak Ismet-ef. Odobašić, zahvalivši se vjernicama na organiziranom programu povodom 12. Rebiu-l-ewela baš u ovom džematu, te istakao da je džemat Kiseljak uvijek otvoren za sve aktivnosti koje su od značaja za Zajednicu. Prisutne je u ime Medžlisa poselamila i koordinatorica za brak i porodicu muallima Edina Mujkić, uputila riječi dobrodošlice, te zahvalila se ženama ovog džemata na gostoprimstvu i pomoći u organizaciji ove svečanosti. Nakon uvodnih riječi izveden je mevludski program uz učenje ilahija i kasida, koje su izvele žene sa područja Medžlisa Srebrenik, a potom je uslijedilo predavanje za žene. Prigodno predavanje prisutnim ženama održala je profesorica Behram-begove medrese u Tuzli Merzija Kasumović. Merzija je naglasila važnost ovakvih i sličnih svečanosti, te ukazala na značajne momente Poslanikovog života. Ona je govorila o tradiciji učenja mevluda i bereketu, oživljavanju sunneta i o vrijednostima učenja salavata na Poslanika a.s. Izrazila je svoje zadovoljstvo na prisustvu velikog broja žena, te ukazala na značaj žene muslimanke u javnom životu, a u skladu sa Poslanikovim životom. Na kraju je zahvalila organizatorima ove svečanosti na ukazanom povjerenju.

Svečanost se završila učenjem Kur'ana i dove, a prisutne su nastavile druženje uz ručak, baklavu i kahvu, koje su pripremile žene džemata Kiseljak. Ovim povodom Odjel za brak i porodicu pri Medžlisu Srebrenik je pakovao simbolične poklone sa ispisanim hadisima, koji su dijeljeni majkama Srebrenika.

Molimo Allaha da nagradi sve prisutne vjernice, one koje su na bilo koji način doprinijele ovoj hairli svečanosti, kao i organizatore, odjel za brak i porodicu, koji su dali svoj maksimum kako bi ova svečanost ispunila svoj cilj. Amin!

Tekst i foto: Damir Babajić