Naslovna - Srebrenik - Izvještaj sa 16. sjednice Općinskog vijeća Srebrenik

Izvještaj sa 16. sjednice Općinskog vijeća Srebrenik
Nakon višesatne rasprave, usvojen je Nacrt odluke o budžetu općine Srebrenik za 2018.

Objavio: Armin Tufekcic | Friday 01. December 2017. u 17:11 sati | Pregleda: 4130

Šesnaestom po redu sjednicom OV Srebrenik dominirala je budžetska problematika, čije su tačke dnevnog reda, prema očekivanju, izazvale i najveću vijećničku raspravu. Nakon višesatne rasprave, usvojen je Nacrt odluke o budžetu općine Srebrenik za 2018. godinu, u ukupnom iznosu od 14 miliona i 62 hiljade KM. Iznos ovog općinskog budžeta, prema riječima općinskog načelnika Nihada Omerovića, veći je za 487.000 KM ili 3,5 posto u odnosu na rebalansirani budžet za tekuću kalendarsku godinu. Rashodnovna strana općinskog budžeta za 2018. godinu, naglasio je Omerović, planirana je u iznosu od 13 miliona i 727 hiljada maraka.

U raspravi o ovom dokumentu općinski vijećnici istakli su da je ovaj općinski budžet preambiciozno planiran te da će biti teško ostvariv. Posebne sugestije u raspravi odnosile su se na to da bi veću pažnju trebalo posvetiti izdvajanjima za razvoj poljoprivredne proizvodnje, stvaranje uslova za bolji poslovni ambijent i privlačenje investicija uređenjem industrijskih zona, da bi veća izdvajanja trebala biti za socijalne kategorije i boračku populaciju, kao i veći iznos sredstava za stipendiranja učenika i nadarenih studenata. Vijećničke sugestije odnosile su se i na to da bi iz općinskog budžeta veći dio sredstava trebao biti usmjeren za rad mjesnih zajednica i neprofitnih organizacija, izdvajanja za porodilje, a u cilju kvalitetnijeg projiciranja općinslkog budžeta predloženo je i formiranje svojevrsnog dječijeg, socijalnog i ekonomskog vijeća koje bi imalo savjetodavnu ulogu. Predloženo je, između ostalog, da se prije razmatranja Nacrta općinskog budžeta za narednu kalendarsku godinu razmatra i Izvještaj o izvršenju budžeta za devet mjeseci tekuće kalendarske godine. Zaključujući raspravu o ovom dokumentu, općinski načelnik Nihad Omerović je istakao da će se truditi da se planirano i realizuje u maksimalnom iznosu koliko je moguće, s tim da će se rashodnovna strana usklađivati s ostvarenim prihodima.

Na današnjoj sjednici usvojene su i odluke o izvršenju budžeta općine Srebrenik za 2018. godinu, kao i izvještaja o izvršenju budžeta za period 1.1.2017.–30.9.2017. godine. Na sjednici je usvojen i Nacrt dokumenta okvirnog budžeta općine Srebrenik za period 2018.–2020. godina.

Uz sve vijećničke sugestije, na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt Programa izgradnje infrastrukture općine Srebrenik za narednu godinu, u ukupnom iznosu od 2.880.000 KM, kao i Nacrt Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta za 2018. godinu, u iznosu od 222.000 KM.

Općinsko vijeće Srebrenik, uz dva glasa protiv, Liste nezavisnih vijećnika, usvojilo je Odluku o izmjenama Odluke o naknadama vijećnika u Općinskom vijeću kojom se određuje mjesečna naknada ili vijećnički paušal u iznosu od 55 posto od prosjeka neto plate u Federaciji BiH isplaćene u prethodnoj godini.

Na današnjoj sjednici obavljena je i rasprava o Programu obavljanja usluga zajedničke komunalne potrošnje, kao i Nacrtu odluke o uslovima i načinu raspolaganja nekretnina u vlasništvu općine Srebrenik neposrednom pogodbom ili razmjenom nekretnina.

Izvor: radiosrebrenik.ba