Naslovna - Srebrenik - Delegacija općine Srebrenik boravila u Sežani, Slovenija

Delegacija općine Srebrenik boravila u Sežani, Slovenija
Na poziv župana, Terčon Davorina naša delegacija je prisustvovala obilježavanju 28.

Objavio: Armin Tufekcic | Wednesday 06. September 2017. u 13:50 sati | Pregleda: 2765

Nedavno je delegacija općine Srebrenik boravila u Sežani, slovenskom mjestu i općini smještenoj na Krasu, u neposrednoj blizini Trsta.

Na poziv župana, Terčon Davorina naša delegacija je prisustvovala obilježavanju 28. augusta, Dan občine Sežana.

Sa ovom slovenačkom općinom nas veže dugogodišnje prijateljstvo, koje je potvrđeno i 2014. godine za vrijeme prirodnih nepogoda, polave i klizišta koje su zadesile našu domovinu i općinu Srebrenik.

Tada su naši prijatelji iz Sežane, na čelu sa županom Terčonom posjetili nekoliko gradova i općina u BiH, kao i Srebrenik, uručivši svima vrijednu pomoć koju je obezbijedila Občina Sežana i njihovi privrednici.

Naši kontakti su česti kao i međusobne posjete, i uskoro se očekuje potpisivanje Povelje o prijeteljstvu Sežane i Srebrenika, a ovom prilikom se mora istaknuti poseban doprinos i uloga u izgradnji mostova prijateljstva i veza Srebrenika i Sežane od strane našeg sugrađanina po rođenju, i poznatog privrednika u Sežani i Sloveniji, gospodina Marković Ante.

Tradicionalno bogat i raznovrstan program i dešavanja koje uvijek prate obilježavanje i proslavu Dana občine Sežana, u trajanju od 25. do 30. avgusta, i ove godine su bili takvi, a gostoprimstvo, pažnja i prijateljstvo koje nam je ukazano za vrijeme našeg boravka je posebno i za sve nas nezaboravno.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, blizini Trsta, Italije i luke Kopar, ali prije svega vrijednom radu i vizionarstvu, uz dosta lične hrabrosti župana Terčon Davorina i njegovih saradnika, Občina Sežana krupnim koracima korača ka daljnjem prosperitetu, razvoju i napredku.

Značaj ovogodišnje manifestacije je i u tome da je kao poseban gost u Sežani bio i sam predsjednik Republike Slovenije, gospodin Borut Pahor, sa kojim se naša delegacija kratko srela i razgovarala.

PRESS SLUŽBA OPĆINA SREBRENIK