Naslovna - Srebrenik - Obilježavanje Kurban-bajrama u Srebreniku

Obilježavanje Kurban-bajrama u Srebreniku
Svečano je bilo u svim džematima koji pripadaju Medžlisu IZ Srebrenik.

Objavio: Armin Tufekcic | Tuesday 05. September 2017. u 11:27 sati | Pregleda: 2349

Bajram-namaz na području Medžlisa Srebrenik klanjao se na 41 mjestu. Svečano je bilo u svim džematima koji pripadaju Medžlisu IZ Srebrenik. Svi imami Medžlisa IZ-e Srebrenik istakli su tom prilikom da je Kurban bajram jedan od najvećih praznika za sve pripadnike islamske vjere, da je poseban osjećaj doživjeti Bajram sa svojom rodbinom i komšijama te podijeliti radost ovog praznika sa svojom porodicom.

I ove, kao i svake, godine kurban-bajram zahtijeva veliki napor i aktivnosti u njegovim danima, aktivnosti klanja kurbana-žrtve, prikupljanja kurbanskih koža za potrebe IZ-e, prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje itd. Medžlis u saradnji sa Merhametom svake godine organizira akciju prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje Imaret u kojoj se hrani preko 4000 korisnika. I ove godine je ova akcija bila veoma značajna, prikupljene su velike količine mesa, za potrebe narodne kuhinje Imaret, kao i svih drugih institucija koja se bave pitanjem humanitarnog rada, te za potrebe prihvatnog centra Duje u Doboj Istoku. Prema riječima predsjednika MDD Merhamet Srebrenik Osman-ef. Mujića, ove godine prikupljeno je skoro duplo više mesa nego što je to bilo u prethodnoj godini.

No, i pored velikih obaveza nađe se vremena za bajramsku kahvu i baklavu. Tim povodom glavni imam Refik ef. Hodžić i predsjednik Medžlisa mr.sc Abdullah Arifović su drugi dan kurban-bajrama priredili bajramski prijem za načelnika općine Srebrenik dr.sc Nihada Omerovića i njegove saradnike, te  presjedavajućeg općinskog vijeća Srebrenik Ibrahima dr. Zukića. Na bajramskom prijemu uz kahvu i baklavu razgovaralo se o saradnji ove dvije institucije. Bajramski prijem za načelnika i njegove saradnike priređen je u prostorijama zgrade Medžlisa u 9 sati, a u 10 sati priređen je bajramski prijem za sve imame, potom za za sve penzionisane imame Medžlisa Srebrenik, za članove izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Srebrenik, a prijem je upriličen i za sve predsjednike džematskih odbora, mutevelije. Tim povodom glavni imam i predsjednik su se zahvalili prisutnima na njihovom trudu i zalaganju oko svih aktivnosti koje su realizirali u radu Medžlisa.

Bajramski koncert

Treći dan bajrama nakon akšam-namaza održan je bajramski koncert ilahija i kasida u Domu kulture u Srebreniku. Koncert je održan u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik i Udruženja mladih “Zefir”, a otvoren je učenjem odlomka iz Kur'ana, kojeg je proučio Jasmin-ef. Oštraković.

Prisutnima u Domu kulture obratio se i Refik-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik. On je u svom govoru istakao da je Bajram simbol radosti, veselja, zajedništva, posjećivanja i druženja. U jednoiposatnom programu ansambl “Zefir” se predstavio kolažom najljepših ilahija i kasida, te poučnih hadisa i ajeta iz Kur'ana koji su govorili o značaju ovog muslimanskog praznika.

Ovom prilikom upućujemo još jednom bajramsku čestitku svim vjernicima riječima: „Medžlis Islamske zajednice Srebrenik upućuje svim muslimanima najiskrenije čestitke, uz želju da nam Allah Džellešanuhu pomogne da istrajemo na putu pravde i istine, i da sačuvamo duhovne i materijalne vrijednosti naše vjere, kulture i tradicije. Sa osjećajem ponosa i zadovoljstva, kojeg u ovom trenutku dijele muslimani cijelog svijeta – Ummeta, želimo da Vam mubarek nastupajući dani proteknu u dobrom zdravlju, rahatluku i vedrom raspoloženju. Neka nam svima bajramski dani budu obilježeni slogom, mirom i napretkom“.

Tekst i foto: Damir Babajić