Naslovna - Srebrenik - Dova na dovištu Ratiš, MIZ Srebrenik

Dova na dovištu Ratiš, MIZ Srebrenik
augusta 2017.

Objavio: Armin Tufekcic | Tuesday 08. August 2017. u 09:54 sati | Pregleda: 2395

07. augusta 2017. godine, održana je tradicionalna vjerska manifestacija mevlud i završna dova u ciklusu dova na dovištu Ratiš, jednom od najpoznatijih dovišta sjeveroistočne Bosne. Veliki broj vjernika se uspeo na planinu Ratiš kako bi zajednički uputili dovu Allahu.  

Na dovištu Ratiš se tradicionalno održavaju dove od početka maja do avgusta, svaki ponedeljak u mjesecu, s tim da zadnja dova bude najposjećenija, a ista se održava prvi ponedeljak u augustu. Ove godine zadnja dova je organizovana od strane Medžlisa islamske zajednice Srebrenik i istoj su prisustvovali predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, te mnogobrojni vjernici.

Program je počeo u 11:30 sati učenjem Kur’ana, te imami pomenutih Medžlisa su izveli Mevludski program. Na početku svečanosti u ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić, te glavni imami Medžlisa Puračić Zijad-ef. Vehabović i Medžlisa Gračanica Smajo-ef. Mustafić. Oni su poselamili skup i zaželili dobrodošlicu prisutnim vjernicima.

Nakon prvog dijela programa domaćin je pozvao predavača izaslanika muftije Tuzlanskog mr. Vahid-ef. Fazlovića prof. Mehmedalija-ef Čandića, upravnika Behram-begove medrese u Tuzli, da poselami prisutne vjernike. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru uvaženog prof. Čandića, koji je u svom vazu ukazao na značaj porodice. On je u svom vazu istakao važnost porodice u islamu, stanje današnje porodice, te komunikacije u porodici. Svečanost je završena klanjanjem podne-namaza.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su doprinijeli da se ova tradicionalna vjerska svečanost održi na Ratišu. Amin!

Tekst i foto: Damir Babajić