Naslovna - Srebrenik - Svečano obilježen 21. jun, Dan općine Srebrenik

Svečano obilježen 21. jun, Dan općine Srebrenik
Predsjedavajući OV-a Srebrenik Ibrahim Zukić je čestitao svim građanima Srebrenika  21.

Objavio: Armin Tufekcic | Thursday 22. June 2017. u 08:46 sati | Pregleda: 2389

U povodu Dana općineSrebrenik, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljena priznanja, zahvalnice i nagrade Općine Srebrenik. Predsjedavajući OV-a Srebrenik Ibrahim Zukić je čestitao svim građanima Srebrenika  21. juni, Dan  općine Srebrenik, te podsjetio prisutne na ratne dane juna 1992. godine, kada su 3 uposlenika JZU Dom zdravlja Srebrenik mučki ubijena tokom svojih redovnih aktivnosti na području Tinje i Potpeća, istakavši kako je u nastavku aktivnosti jedinica TO Srebrenik općina Srebrenik postala jedna od prvih oslobođenih općina u BiH i taj dan danas evociramo.

Prigodni referat povodom Dana općine Srebrenik je podnio načelnik Nihad Omerović, čestitajući Dan općine, te istakao da je Srebrenik oduvijek bio žila kucavica interkulturalnog ideniteta, te bi kao takav trebao poslužiti kao primjer zajedničkog života cijeloj Bosni i Hercegovini.

Općina Srebrenik je rasadnik slobodnog duha, što je konstantno potvrđivano kroz historiju. Između ostalog, izrazio je i uvjerenje da se u Srebreniku može još puno toga pokrenuti i promijeniti, uz maksimalnu volju, upornost, istrajnost, kao i uz znanja i iskustva koja imaju građani Srebrenika- istakao je načelnik Omerović.

Svečanoj sjednici su prisustvovali Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrima, zastupnici Federalnog Parlamenta, predstavnici Kantonalne Skupštine, predstavnici javnog i društvenog, kulturnog, umjetničkog i privrednog života, političkih stranaka, policije, boraca, vjerskih zajednica i mnogi drugi uvaženi gosti. U povodu Dana općine Srebrenik zaslužnim pojedincima, pravnim subjektima, udruženjima građana za sveobuhvatan razvoj i afirmaciju ove općine danas su dodijeljena i prigodna priznanja. “Plaketa općine Srebrenik“, najveće priznanje, dodijeljena je srebreničkom privredniku Alatić Kemalu i  premijeru Vlade TK Gutić Begi. Povelje općine Srebrenik uručene su Sabini Muratović, Jasminu Sofiću zvanom Jape posthumno, te Udruženju građana ansambl „Zefir“ Srebrenik. Humanistima godine proglašeni su Kemal Alatić i Fahir Zukić, a zahvalnice općine Srebrenik uručene su: Željki Banović, Alosmanu Beganoviću, BZK „Preporod“ Dubrovnik, Mensuru Kurtiću, Osmanu Selimoviću, Omeru Smajloviću, Udruženju građana „Vodovod Tomićka“ Donja Špionica, Ahmedu Vikalu i Fikretu Vikalu.

Novčane nagrade uručene su učenicima generacije i onima koji su u svom školovanju postigli zapažene rezultate i to: Eldinu Bećiću, Selmi Bešlagić, Dženiti Joldić, Aldini Močić, Amri Mujčinović, Sulejmanu Salkiću i Mensuru Zukiću. Zahvalnicu Općinskog načelnika su dobili: Kulturno društvo Bošnjaka „Preporod“ Dubrovnik  (za dugogodišnju promociju Općine Srebrenik van granica BiH); Ekološko udruženje,  S1-„Priroda i društvo“ Srebrenik (za nesebičan doprinos u zaštiti čovjekove životne sredine i razvoj ekološke svijesti); Šabić Nusret zv. Tacko  (za nemjerljiv doprinos u odbrani R BiH u agresiji i ratu 1992 - 1995); Suad Kavazović (za dugogodišnji i nesebičan doprinos u razvoju lokalne zajednice); Esed Selimović (za dugogodišnji i nesebičan doprinos u razvoju lokalne zajednice); Sabrija Zukić (za dugogodišnji i nesebičan doprinos u razvoju lokalne zajednice); Teufik Smajlović  (za višedecenijski rad i doprinos u radu organa uprave Općine Srebrenik) i Emina dr. Mušić  (za višedecenijiski rad na polju zaštite zdravlja žene i djeteta).

Premijer Gutić,  je čestitajući Dan općine Srebrenik, zahvalio na laskavom priznanju te kazao da Vlada Tuzlanskog kantona u narednom periodu planira izdvojiti 1,2 miliona KM za privredni razvoj općine Srebrenik. Prema riječima premijera Gutića, Općina Srebrenik bi trebala što prije donijeti Regulacioni plan i i na taj način se pridružiti ostalim općinama na području Tuzlanskog kantona koje su ovim dokumentom otvorile vrata za stvaranje poslovnih zona i privlačenje novih investicija.

Nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa delegacije Vlade TK i Općine Srebrenik posjetile su privredno društvo „Kopex“ Srebrenik, te „Aksemont“ u Donjem Potpeću, gdje su bile upoznate sa postignućima, uslovima u kojima privređuju i problemima sa kojima se susreću privrednici. Sjednici je prethodilo polaganje cvijeća na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima na Trgu Alije Izetbegovića (1992 - 1995. G.), kao i borcima Narodno oslobodilačkog rata (1941 -1945. g.).

Izvor: srebrenik.ba/radiosrebrenik.ba