Naslovna - Srebrenik - Projekat besplatne sterilizacije i kastracije napuštenih pasa na području općine Srebrenik

Projekat besplatne sterilizacije i kastracije napuštenih pasa na području općine Srebrenik
02.

Objavio: Armin Tufekcic | Friday 12. May 2017. u 10:53 sati | Pregleda: 1373

Općina Srebrenik je 20.02.2017. godine potpisala Protokol o saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice (FTZ)  u vezi realizacije projekta "Besplatne sterilizacije i kastracije napuštenih pasa i drugih pasa u Tuzlanskom kantonu"  na području naše općine. Navedeni projekat se realizuje u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice (FTZ)  kao i Fondacijom Dogs Trust (DT), s ciljem kako bi se smanjio broj neželjenih okota, a samim tim i broj uličnih pasa. U  testnoj fazi koja je počela 10. aprila i trajat će do 31. jula obrađivati će se isključivo ulični psi, a nakon toga, od septembra, će se početi i sa besplatnom kastracijom i sterilizacijom vlasničkih pasa.
Fondacija Dogs Trust će finansirati čitav projekat dok će Fondacija tuzlanske zajednice koordinirati sve aktivnosti na projektu kroz nadgledanje zahvata, prikupljanje podataka, vođenje evidencije i izvještavanje općina o broju sterilisanih/kastriranih pasa po završetku projekta.
Općina Srebrenik u realizaciji projekta "Besplatne sterilizacije i kastracije napuštenih pasa i drugih pasa u Tuzlanskom kantonu"  ima obavezu da blagovremeno u saradnji sa mjesnim zajednicama i javnim ustanovama identifikuje žarišne zone pasa lutalica i obavijesti građane sa područja općine Srebrenik u koju stanicu se mogu javiti kako bi besplatno kastrirali/sterilisali svog psa, ali i vakcinisali psa kao i očistili od svih unutarnjih parazita.

Svi psi koji budu obuhvaćeni ovim programom, pored besplatne sterilizacije, odnosno kastracije, biće registrovani u elektronskoj bazi podataka sterilnih pasa. Nedavno su rađene i testne sterilizacije u svim prijavljenim veterinarskim stanicama na TK čiji su veterinari i veterinarski tehničari prošli neophodnu obuku na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, koja je ujedno bila i uslov za učestvovanje u programu.
Pozivamo sve vlasnike pasa kao i hranitelje uličnih pasa da budu društveno odgovorni, da sterilišu svoje pse, te da time doprinesu dobrobiti i svog ljubimca kao i svoje zajednice.

Izvor: srebrenik.ba