Naslovna - Srebrenik - Stvaranje preduslova za početak rada Općinskog suda u Srebreniku

Stvaranje preduslova za početak rada Općinskog suda u Srebreniku
Na sastanku s općinskim načelnikom Nihadom Omerovićem i njegovim saradnicima razgovarano je o stvaranju preduslova za početak rada Općinskog suda u Srebreniku.

Objavio: Armin Tufekcic | Monday 24. April 2017. u 14:43 sati | Pregleda: 1194

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Begom Gutićem danas je posjetila Srebrenik. Na sastanku s općinskim načelnikom Nihadom Omerovićem i njegovim saradnicima razgovarano je o stvaranju preduslova za početak rada Općinskog suda u Srebreniku.

U cilju stvaranja pretpostavki za što skoriji početak rada ove pravosudne institucije, načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović i ministrica pravosuđa Tuzlanskog kantona Ivana Kulić danas su potpisali Protokol o regulisanju međusobnih obaveza na stvaranju preduslova za početak rada Općinskog suda u Srebreniku.

U skladu s potpisanim Protokolom, u kupovinu I adaptaciju zgrade Općinskog suda u Srebreniku uložit će se 415.874 KM, od čega će Vlada TK obezbijediti 60% sredstava, dok će se preostali iznos izdsvojiti iz budžeta općine Srebrenik.

–“Vlada Tuzlanskog kantona je u budžetu za 2017. godinu planirala sredstva za plate uposlenika Općinskog suda u Srebreniku u četvrtom kvartalu ove godine, a izdvojit ćemo i dodatnih 50.000 maraka za nabavku informatičke opreme za opremanje ove institucije. To samo po sebi govori o našoj opredijeljenosti za implementaciju ovog projekta”, istakao je Bego Gutić, premijer Vlade TK.

Prema riječima načelnika Omerovića, općina Srebrenik je već izdvojila 170.000 maraka za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za zgradu budućeg suda, a narednih dana raspisat će javni poziv za izbor izvođača radova na rekonstrukciji i opremanju zgrade ove pravosudne institucije. Ako se sve bude odvijalo po planu, Općinski sud u Srebreniku trebao bi početi s radom najkasnije do kraja ove godine.

Na današnjem sastanku u Srebreniku razgovaralo se i o realizaciji drugih projekata i podrške koju Srebrenik može od Vlade Tuzlanskog kantona očekivati tokom ove godine.

Izvor: radiosrebrenik.ba