Naslovna - Tehnologija - Snapchat priprema pametne naočare?

Snapchat priprema pametne naočare?
Prije nekoliko godina činilo se kako će sljedeća velika stvar u tehnološkoj industriji, nakon pametnih telefona i tableta, biti pametne naočare.

Objavio: Davor Vehabovic | Tuesday 14. June 2016. u 13:33 sati | Pregleda: 3083

Iako iz ove kompanije ne žele ništa komentarisati, u posljednje vrijeme sve je više glasina oko pametnih naočara koje priprema Snapchat.

Prije nekoliko godina činilo se kako će sljedeća velika stvar u tehnološkoj industriji, nakon pametnih telefona i tableta, biti pametne naočare. Činilo se kako će ovim tržištem dominirati Google (iako su i druge kompanije najavile vlastite pametne naočare), a nakon što je novinar jednog od najpoznatijih IT portala The Verge testirao Google Glasses, napisao je kako je siguran da su ove naočare budućnost tehnologije i da ćemo ih svi nositi.

No, pokazalo se kako nije bio u pravu – osim visoke cijene, ovaj je gadget predstavljao i veliki problem s privatnosti jer su korisnici koji su nosili Googleove naočare mogli snimati i fotografisati ljude bez njihovog znanja, zbog čega su zabranjene u brojnim kafićima u San Franciscu, dok su neki njihovi vlasnici verbalno i fizički napadnuti. Na kraju su i Googleovci odustali od ove verzije naočara te su najavili kako će sljedeća verzija biti usmjerena najviše poslovnim korisnicima i nekim specifičnim industrijama.

Da ovakve naočale ipak imaju budućnost vjeruju u Snapchatu, kompaniji čija je društvena mreža sve popularnija među mlađim korisnicima (prema posljednjem istraživanju, riječ je o najpopularnijoj mreži među tinejdžerima u SAD-u). Na mreži tako možemo pročitati sve više glasina o pametnim naočarama koje priprema Snapchat, a na to upućuju i posljednji potezi ove kompanije koja je nedavno zaposlila jednog inženjera iz GoProa i bivšeg Googleovca koji je radio u odjelu kompanije zaduženom upravo za Googleove naočare, dok su još ranije ove godine zaposlili inženjere i dizajnere nakon čega su brojni mediji bili uvjereni kako je to dokaz kako ova kompanija razvija konkurenta Googleovim naočarama. Neimenovani izvor iz Snapchata novinarima Business Insidera potvrdio je kako je njegova kompanija ‘ozbiljna’ u razvoju novog hardvera, no nije govorio o detaljima, odnosno nije spomenuo pametne naočare, piše Cafe.ba

Iz Snapchata, naravno, ne žele komentarisati ove glasine te ćemo morati sačekati još neko vrijeme prije nego i službeno saznamo na čemu ova kompanija radi, odnosno dok i službeno ne predstave pametne naočare ili neki sličan gadget.