Naslovna - BiH - Priručnik o kulturnoj baštini za srednje škole i kulturne institucije

Priručnik o kulturnoj baštini za srednje škole i kulturne institucije
Priručnik je namijenjen srednjim školama i različitim kulturnim institucijama.

Objavio: Armin Tufekcic | Wednesday 23. March 2016. u 11:14 sati | Pregleda: 5127

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) Bosna i Hercegovina izdala je priručnik za edukaciju o kulturnom naslijeđu naziva “Učini svojim kulturno naslijeđe BiH”. Priručnik je namijenjen srednjim školama i različitim kulturnim institucijama.

“Glavna namjera priručnika je pomoći nastavnicima u srednjim školama da osmisle i održe nastavu o različim temama vezanim za kulturno naslijeđe, kako bi potaknuli mlade u Bosni i Hercegovini na razmišljanje o univerzalnom i zajedničkom kulturnom naslijeđu, njegovom očuvanju, promociji i zaštiti. Vjerujemo da će upotreba ovog priručnika kreirati interes za kulturno naslijeđe i doprinijeti podizanju svijesti mladih o njegovom značaju, te razviti osjećaj odgovornosti i želju za učešćem u očuvanju naslijeđa,” ističe Arijana Mandić, program menadžerica CHwB-a.

Ovaj priručnik je rezultat saradnje CHwB i stručnjaka u okviru projekta “Učini svojim!”, koji je finansirala Evropska unija. Priručnik se sastoji od deset poglavlja koja obrađuju različite teme vezane za materijalnu i nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine, te opisuje neke metode očuvanja zajedničkog naslijeđa, kao i volonterizam.

Priručnik je dostupan na zvaničnoj internet stranici CHwB BiH: www.chwb.org/bih 

Autori priručnika su sljedeći stručnjaci: Amra Hadžimuhamedović, Lejla Hadžić, Amila Smajović, Asja Mandić, Tatjana Mijatović, Marinela Šumanjski, Lejla Kodrić Zaimović, Amra Šarančić Logo, Damir Imamović, te Lejla Radončić.

Svako poglavlje sadržava teorijski i praktični dio za pripremu i izvođenje edukativnih aktivnosti (ciljevi, metodologija rada, potrebni materijali, definije pojmova, prijedlog praktičnih vježbi i slično).

Teme su predviđene za školski čas ili dvočas, ili radionice van nastave koje mogu organizovati različite kulturne institucije u cilju približavanju kulture i kulturne baštine mladima.

Namjena priručnika je da potakne na kritičko razmišljanje o naslijeđu i alternativnim formama očuvanja i zaštite, kao i da podigne svijest o značaju uloge i odgovornosti mladih u procesu očuvanja naslijeđa, te  ohrabri aktivno učešće mladih u promociji, očuvanju i zaštiti kulturnog naslijeđa.

***

CHwB Bosna i Hercegovina posvećen je zaštiti, očuvanju i promociji kulturne baštine. U Bosni i Hercegovini, CHwB je obnovio više od 20 objekata od kulturno-historijskog značaja širom zemlje, te realizovao različite aktivnosti u cilju promocije i očuvanja bogate kulturne baštine.

Za više informacija o radu CHwB-a možete naći na:

www.chwb.org/bih

Facebook stranici: www.facebook.com/CHwBBiH

Instagramu: https://instagram.com/chwb_bih/