Naslovna - BiH - Cijena goriva u BiH i dalje najniža u regionu

Cijena goriva u BiH i dalje najniža u regionu
Sadašnje cijene variraju od 1,61 maraka za jednu litru dizelskog goriva do 1,76 maraka koliko je gornja granica na benzinskim pumpama ili bezolovnih benzina koji se kreću oko 1,81 marku.

Objavio: Elvisa Kavgic | Tuesday 22. December 2015. u 11:07 sati | Pregleda: 3466

Cijene sirove nafte nastavljaju rapidno padati u svijetu, što prati i djelomično korigiranje cijena nafte i naftnih derivata u maloprodaji u Bosni i Hercegovini koja, ako se izuzme Makedonija, ima daleko povoljniju naftu od susjeda, piše Večernji list.

Sadašnje cijene variraju od 1,61 maraka za jednu litru dizelskog goriva do 1,76 maraka koliko je gornja granica na benzinskim pumpama ili bezolovnih benzina koji se kreću oko 1,81 marku.

Razlike i u BiH

Za spremnik od 50 litara goriva, danas je potrebno izdvojiti 83 marke, što je manje za čak 22 marke. Samo prije tri mjeseca kada je cijena goriva počela padati 50 litara goriva iznosilo je 105 maraka. Danas je u regiji najjeftinije napuniti tank goriva u BiH, međutim to ni u cijeloj državi nije isto budući da određena područja u istočnom dijelu Republike Srpske imaju niže cijene do 10 feninga. Te razlike su moguće jer se u Republici Srpskoj cijene određuju slobodno bez bilo kakvog odobrenja entiteta, što, međutim, u Federaciji BiH nije slučaj jer svako ‘klizanje’ cijena mora dobiti i odobrenje Federalnog ministarstva trgovine. U odnosu na prvoga susjeda, Hrvatsku, u BiH se može nasuti čak 10 litara goriva više kada je riječ o 50-litarskom spremniku. U Srbiji je još skuplji spremnik dizelskog goriva, dok je, zanimljivo, niža cijena bezolovnog benzina. U odnosu na Srbiju, u BiH se može nasuti dodatnih 25 litara goriva kolika je razlika računa kada sipate 50 litara u spremnik u BiH, odnosno Srbiji. U Crnoj Gori cijena goriva je nešto niža nego u Hrvatskoj, odnosno Srbiji.

U Rusiji gorivo 1 KM

Bezolovni benzini u Crnoj Gori koštaju 1,08 eura, benzini s 98 i 100 oktana 1,14, a dizel 1,11 eura po litri. U regiji najnižu cijenu goriva ima Makedonija u kojoj dizeli iznose 0,80 € po litri, a bezolovni benzin 1,01 euro. Najvišu cijenu goriva u Evropi imaju Italijani koji litru dizela plaćaju 1,38 eura, te Velika Britanija i Finska, a najnižu cijenu plaćaju odnedavno rekorderi u proizvodnji tekućeg zlata, Rusi, kod kojih litra dizela košta nepunu marku, odnosno 0,46 eura, što je skoro dvostruko niže od cijene koju sada plaćaju državljani BiH. Novi pad cijena ponovno se očekuje iduće sedmice.

“S obzirom na pad cijena barela na svjetskom tržištu te najavljeni pad cijena goriva u susjednoj Hrvatskoj, možemo očekivati novi pad cijena goriva u Federaciji BiH, koje su, naglašavamo, i dalje najmanje u regiji”, rečeno je iz Sektora za cijene, analizu i razvoj tržišta pri Federalnom ministarstvu trgovine.