Naslovna - LifeStyle - Mali užitci od pet minuta koji će vam uljepšati radni dan

Mali užitci od pet minuta koji će vam uljepšati radni dan
Kako biste si olakšali svakodnevne poslovne obaveze, uljepšajte si isti s nekoliko malih užitaka koji će vam pružiti mir i zadovoljstvo.

Objavio: Elvisa Kavgic | Friday 11. December 2015. u 13:04 sati | Pregleda: 5464

RIJETKIMA radni dan prolazi bez imalo stresa. Kako biste si olakšali svakodnevne poslovne obaveze, uljepšajte si isti s nekoliko malih užitaka koji će vam pružiti mir i zadovoljstvo..

1. Pošteno se istegnite – Istezanje nakon buđenja prirodan je instinkt, što ste možda primijetili ako imate kućnog ljubimca.

Osim što je prirodno i ugodno, istezanje pomaže istom u razbuđivanju, povećava fleksibilnost, potiče cirkulaciju, te pokretljivost mišića nakon spavanja.

Stoga, prije nego što započnete sa spremanjem, lagano istegnite cijelo tijelo. Neka to postane vaša jutarnja rutina! Dok se razbuđujete i glasno zijevate, ono je budnije i spremnije za novi dan.

2. Doručkujte kao kraljica – Kvalitetan doručak ne bi trebao biti rezerviran samo za vikend. Nije nužno da ga dugo pripremate, dovoljno je ”ukrasti” tek par minuta za ovaj zdravi ritual. Za početak, dodajte malo meda u uobičajene žitarice ili samo servirajte zobene kekse, uz jutarnju kafu i prvi obrok u danu je već poseban.

Možete ga pripremiti i dan ranije: U manju teglicu složite red zobenih pahuljica, red voća ili marmelade, zatim dvije kašike bogatog kremastog jogurta i tako redom do vrha. Ovo vam ne zahtijeva puno vremena, a ujutro ćete si biti zahvalni.

3. Dobro se nasmijte – Jeste li se danas smijali? Ako vas već ništa nije razveselilo, prisjetite se neke lijepe uspomene, možda smiješne situacije, koju ste doživjeli s prijateljima i nasmijte se slatko, samo za sebe! Pozitivni učinci smijeha na organizam su smanjena količina stresa, bolja cirkulacija i povećanje razine kisika.

4. Isplanirajte putovanje – U samo pet minuta ćete stići proguglati cijene avionskih karata za mjesta koja već dugo želite posjetiti. Razmislite kratko, gdje biste voljeli ići i s kime.

Nekoliko minuta je dovoljno da provjerite najnovije last minute ponude, jer nikad ne znate gdje će vas potraga odvesti. Ako se i ne odlučite za neku konkretnu destinaciju, dovoljno će biti tih nekoliko trenutaka planiranja nove pustolovine za lakše nošenje sa stresom.

5. Kratka meditacija – Zaboravite na izgovore, komplicirane mantre i predrasude koje možda imate prema meditaciji, već sjedite i odvojite nekoliko minuta za sebe.

Jednu minutu duboko dišite, a u drugoj pronađite prirodni ritam disanja. Budite svjesni udisaja, kao i svih misli koje se pojave, bile one pozitivne ili negativne. Nemojte ih ignorirati, samo ih vizuelizirajte kao oblačiće koji plutaju nebom. Zatim, skrenite pažnju s disanja, opustite se i samo sjedite.

Prisjetite se nečega na čemu ste zahvalni, možda je to vrijeme koje ste proveli s prijateljem ili voljenom osobom ili činjenica da ste upravo meditirali i posvetili malo vremena sebi. Ako ste zatvorili oči, otvorite ih i zakoračite u ostatak dana sabraniji i mirniji.

6. Počastite se – Priuštite si nešto što vas veseli! Dovoljna je i sitnica, mali modni dodatak koji stalno odgađate kupiti, karte za koncert ili tek jedan privlačan kolač koji već neko vrijeme ”snimate”, a nikako da se ukaže prilika.