Naslovna - LifeStyle - Zašto bih trebali jesti zrna kakaa ?

Zašto bih trebali jesti zrna kakaa ?
Većina vas je upoznata da se od njega pravi jedna od najomiljenijih poslastica na svijetu.

Objavio: Elvisa Kavgic | Friday 11. December 2015. u 12:52 sati | Pregleda: 4700

ZRNA kakaa su nama ljubiteljima čokolade dobro poznata. Većina vas je upoznata da se od njega pravi jedna od najomiljenijih poslastica na svijetu. Međutim, jeste li znali da su i sama zrna sirovog kakaa jestiva i veoma zdrava?

Donosimo vam nekoliko veoma dobrih razloga zbog čega bi trebalo da razmotrite da umjesto čokolade počnete grickati pomenuta zrna.

Jestiva kakao zrna su prepržena i oguljena od vanjske ljuske, te se razbijaju na manje dijelove da bi ih bilo lakše jesti. Možete ih grickati kao užinu, ali ih možete i dodavati raznim jelima, kako bi dobili hrskavu teksturu i prepoznatljivu čokoladnu aromu. Pored svega toga u organizam ćete unijeti i nutrijente od velike važnosti za opće zdravlje..

Nutritivna vrijednost kakao zrna

Oko 30 g ovako pripremljenih kakao zrna sadrži svega 130 kalorija, 13 grama masti, 10 grama ugljenih hidrata i 3 grama proteina. Ista su jedan od najbogatijih dijetalnih izvora magnezija, a sadrže i kalcijum, željezo, bakar, cink i kalijum.

Zrna kakaa sadrže 272 miligrama magnezija, na 100 grama. On predstavlja veoma važan mineral, a kod mnogo ljudi se često bilježi upravo njegov nedostatak.

Magnezij ima veoma važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje nerava i funkcija mišića, jačina kostiju i cirkulacija, a pošto ga naš organizam ne može proizvesti sam, veoma je važno da ga unosimo putem suplemenata.

Istraživanja su pokazala da kakao zrna sadrže više antioksidanata od borovnica, crnog vina i zelnog čaja. Veoma je važno napomenuti da su antioksidanti u kakao zrnima mnogo stabilniji nego u drugim namirnicama i da se iz njih lakše asimiliraju u organizam.

Beneficije za zdravlje

Od grickanja ukusnih kakao zrna možemo imati mnogo dobrobiti po opće zdravlje organizma..

1. Podiže nivo energije

Ova zrnca sadrže supstancu koja se zove teobromin, stimulans centralnog nervnog sistema koji ima jednak uticaj na energiju kao i kofein. Zato, ako nemate snage izdržati radni dan do kraja, umjesto da popijete još jednu šoljicu kafe grickajte kakao zrna.

2. Popravlja raspoloženje

Ovo vas vjerovatno nije iznenadilo, jer je poznato da isti efekat ima i čokolada. Kakao sadrži amino kiselnu triptofan koji proizvodi neurotransmiter serotonin. Povećan nivo serotonina u organizmu pozitivno utiče na raspoloženje, te ublažava simptome anksioznosti.

Grickanjem kakao zrna se otpušta i endorfin, prirodni opijat koji se nalazi u našem organizmu, a on predstavlja ono što nam donosi osjećaj sreće i na neki način opijenosti. Isti je veoma dobro poznat čokoholičarima.

3. Ublažava simptome PMS-a

Nedostatak magnezija u organizmu rezultira i pojačanim simptomima PMS-a, a to možete ublažiti kakao zrnima. Čak 40% žena priznaje da tokom PMS-a osjeća nevjerovatnu potrebu za čokoladom, a uzrok tome može biti upravo nedostatak magnezija, koji ćete lako nadomjestiti kakao zrnima. S druge strane, grickanje kakaa je svakako zdravija varijanta da utažite želju za čokoladom.

4. Kontroliše apetit

Kako sadrži hromijum, veoma važan mineral, koji reguliše nivo šećera u krvi. Isti pod kontrolu stavlja i vaš apetit.

5. Poboljšava cirkulaciju

Kakao je veoma bogat izvor flavonola, moćnog antioksidansa koji je veoma važan za dobru cirkulaciju. Flavonoli potpomažu prevenciju od krvnih ugrušaka i stvaranja blokada u arterijama, tako što sprječavaju oksidaciju masnoća u istima. Flavonoli, krv čine manje ljepljivom, što smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

6. Poboljšava nivo holesterola u krvi

U kakau se nalaze iste mononezasićene masti kao i u maslinovom ulju koje dokazano podižu nivo dobrog holesterola u krvi.